Tuesday, 1 March 2011

apa itu tarbiyah??

sharing is caring  ^__^


"Apa maksud TARBIYAH?," tanya kita.

Cara terbaik dalam berinteraksi dengan fitrah manusia, baik secara langsung melalui kata-kata maupun secara tidak langsung dalam bentuk keteladanan, sesuai dengan sistem dan peringkat khusus yang diyakini, untuk memproses perubahan dalam diri manusia menuju kondisi yang lebih baik”.

(Dalam
buku Manhaj Tarbiyah ‘indal Ikhwanul Muslimin)



Mungkin kita semua sukar untuk memahami mengikut definisi di atas. aku pun sebenarnya,..Biasalah, orang baru nak berjinak-jinak mestilah payah nak faham dengan sekali baca kan? Ok, kita baca pula definisi tarbiyah yang lain :


Tarbiyah islamiyah adalah proses penyiapan manusia yang shalih, yakni agar tercipta suatu keseimbangan dalam potensi, tujuan, ucapan, dan tindakannya secara keseluruhan.


Tak jelas lagi ke??? okayy, ni definisi lain plak.

Kegiatan yg disertai dengan penuh kasih sayang, kelembutan hati, perhatian, bijak, dan menyenangkan (tidak membosankan).  
   
-Proses pengembangan dan bimbingan, meliputi jasad, akal, dan jiwa, yg dilakukan secara berkelanjutan, dgn tujuan akhir si anak didik tumbuh dewasa dan hidup mandiri di tengah masyarakat.

- Menyempurnakan fitrah kemanusiaan, memberi kesenangan dan kemuliaan tanpa batas sesuai syariat ALLAH SWT.


p/s :cukup dah kot ni kan? kalau tak sure tanyalah orang yang lebih tinggi ilmunya :) thank you!

No comments:

Post a Comment