Friday, 11 March 2011

wanita-wanita perindu syurga

SYURGA??? semua orang nak ke syurga. tapi berapa ramai yang rindu melakukan sesuatu untuk ke syurga? nikmat syurga tak kan pernah kita dapat feel and touch dekat dunia ni. apa je yang ada?  syurga dan neraka banyak bezanya. siapakah antara penghuni keduannya? pembaca tersayang, kebanyakkan penghuni neraka adalah dari kalangan wanita (semoga kita bukan dari kalanganya), perempuan, wanita ,gadis senang pula masuk ke syurga dan senang untuk terjerumus ke neraka *Allah..jauhi kami dari azabMu.


Setiap insan of course mendambakan kenikmatan yang paling tinggi dan abadi. Kenikmatan itu adalah Syurga. Dalam Al Qur'an byk sekali ayat-ayat yang menggambarkan kenikmatan-kenikmatan yang ada dalam Syurga.

"(Apakah) perumpamaan (penghuni) Syurga yang dijanjikan kepada orang-orang bertakwa yang di dalamnya ada sungai-sungai dari air yang tidak berubah rasa dan baunya, sungai-sungai dari air susu yang tidak berubah rasanya, sungai-sungai dari khamr (arak) yang lazat rasanya bagi peminumnya, dan sungai-sungai dari madu yang disaring dan mereka memperoleh di dalamnya segala macam buah-buahan dan ampunan dari Rabb mereka sama dengan orang yang kekal dalam neraka dan diberi minuman dengan air yang mendidih sehingga memotong-motong ususnya?"
(Muhammad : 15)


banyakyeee nikmat syurga :

"Dan (di dalam Syurga itu) ada bidadari-bidadari yang bermata jeli laksana mutiara yang tersimpan baik."
(Al Waqiah : 22-23)

"Dan di dalam Syurga-Syurga itu ada bidadari-bidadari yang sopan, menundukkan pandangannya, tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni Syurga yang menjadi suami mereka) dan tidak pula oleh jin." 
(Ar Rahman : 56)

"Seakan-akan bidadari itu permata yakut dan marjan."
(Ar Rahman : 58)

"Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung dan Kami jadikan mereka gadis-gadis perawan penuh cinta lagi sebaya umurnya." 
(Al Waqiah : 35-37)

Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam menggambarkan keutamaan-keutamaan wanita penduduk Syurga dalam sabda beliau :
" ... seandainya salah seorang wanita penduduk Syurga menengok penduduk bumi niscaya dia akan menyinari antara keduanya (penduduk Surga dan penduduk bumi) dan akan memenuhinya bau wangi-wangian. Dan setengah dari kerudung wanita Syurga yang ada di kepalanya itu lebih baik daripada dunia dan isinya."
(HR. Bukhari dari Anas bin Malik radliyallahu 'anhu)

Dalam hadith lain Rasulullah SAW bersabda :

Sesungguhnya isteri-isteri penduduk Syurga akan memanggil suami-suami mereka dengan suara yang merdu yang tidak pernah didengarkan oleh seorangpun. Di antara yang didendangkan oleh mereka : "Kami adalah wanita-wanita pilihan yang terbaik. Isteri-isteri kaum yang termulia. Mereka memandang dengan mata yang menyejukkan mata." Dan mereka juga mendendangkan : "Kami adalah wanita-wanita yang kekal, tidak akan mati. Kami adalah wanita-wanita yang aman, tidak akan takut. Kami adalah wanita-wanita yang tinggal, tidak akan pergi." 
(Shahih Al Jami' nombor 1557)

nak jadi wanita syurga???

Isteri-isteri kaum Mukminin yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya tersebut akan tetap menjadi pendamping suaminya kelak di Syurga dan akan memperoleh kenikmatan yang sama dengan yang diperoleh penduduk Surga lainnya, tentunya sesuai dengan amalnya selama di dunia.
Di antara ciri-ciri wanita ahli Surga adalah :

- Bertakwa


 -Beriman kepada Allah, Malaikat-Nya, Kitab-Nya, Rasul-Rasul-Nya, hari kiamat, dan takdir yang baik dan buruk

- Bersaksi bahawa tiada ilah yang berhak disembah kecuali Allah, dan Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan shalat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadlan, dan naik haji bagi yang mampu

- Ihsan,  beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah dan dia mengetahui bahwa Allah melihat dirinya.
-Ikhlas beribadah kerana Allah, tawakkal, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya, dan bersabar atas segala takdir-takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.

- Gemar membaca Al Qur'an dan berusaha memahaminya, berzikir mengingat Allah ketika sendirian atau tidak dan berdoa kepada Allah semata

- Menghidupkan amar ma'ruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.

- Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternak yang dia miliki

- Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.

- Berinfak, baik ketika lapang maupun dalam keadaan sempit, menahan amarah dan memaafkan manusia

- Adil dalam segala perkara terhadap seluruh makhluk

- Menjaga lisannya dari perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah)

- Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.

- Berbakti kepada kedua orang tua

- Menyambung silaturahmi dengan karib kerabatnya, sahabat terdekat dan terjauh


( semua ciri2 ni terkandung dalam  kitab Majmu' Fatawa karya Syaikhul Islam Ibnu Tamiyyah .)
aku pun mendambakan syurga Illahi, syurga keluarga sakinah, syurga cinta.. tapi mampu ke diri ni? belum tentu ibadah aku diterima..belum tentu segala amal aku kat dunia ni diterima. ancaman api neraka, mengeletarkan lutut aku, bukan aku je. sesiapa yang mendengar seksanya api neraka tu. mendengar cerita pasal syurga.... ya Rabb, masukkanlah aku ke syurgaMu mengikut mana mana pintu yang aku inginkan. amin amin.

No comments:

Post a Comment