Thursday, 21 July 2011

dakwah


mengajak manusia kepada kebaikan meninggalkan kemungkaran adalah satu kewajipan sebagai umat islam !

berdakwah tak semestinya kena pakai jubah apa semuanya tu kan.. yang penting HUJAH yang nak disampaikan tu, nasihat yang terbaik. cara berdakwah terbahagi kepada tiga : dengan berhemah, dengan nasihat yang baik serta perilaku yang boleh dijadikan qudwah hasanah pada orang lain. 

Rasulullah ada bersabda : sampaikan lah dariku walaupun satu ayat!

apa maksudnya.. maksudnya,segala nasihat..apa yang disabda oleh baginda. bukan senang nak berdakwah kalau tak menyiapkan hujah, contoh yang boleh membuat orang lain terpengaruh dengan kata-kata yang dilontarkan. untuk menpengaruhi orang buat benda tak elok SENANG macam kopek kacang, tapi nak mengajak orang kepada kebaikan.. macam Rasulullah sendiri mendapat tentangan yang kuat dari kaum quraish..lagi-lagi dengan bapa saudara sendiri. peritnya dakwah namun tersembunyi kemanisan..lihatlah, islam berkembang dengan meluasnya! dengan bantuan Allah juga.. 



andai tak mampu untuk melontarkan nasihat depan-depan.. atau mencoretkan teguran pada rakan-rakan.
catatkan nota-nota yang dapat dia ingat. tu pun satu usaha dakwah jugak. serta pesanan ringkas..negara sudah maju maa. dalam facebook pon boleh.. blog, wordpress, tumblr..twit twit. banyakkan saluran dakwah yang boleh kita sampaikan. dah banyak sekrang orang guna laman web sebagai satu usaha untuk menyebarkan Islam.. Alhamdulillah..

macam ana, ana lebih suka sampaikan dengan kata-kata hikmah.. berdasarkan kata-kata pujangga Islam. ^^
lebih kepada pesanan ringkas apa tu semua, cara yang alternatif :) ecewah.

tetapi..tetapi..
kalau kita nak ajak orang buat terlebih dulu kita persiapkan diri dengan akhlak islmiyah dulu, kata nak jadi qudwah hasanah?? kankan.. (n_n)
itulah pesanan ustaz nasrum kepada anak muridnya yang molek-molek  ni. :)) kuikui.


*notakakiku : dalam blog ana ni, kekadang ada yang macam agak kepada mengajak juga. kekadang benda yang ana share kat sini semuanya cara untuk ana ingatkan diri ni dan adanya yang benda ana baru tahu ana share kat sini. ana faqir ilallah.. T_T




No comments:

Post a Comment