Monday, 5 September 2011

Dakwah Rasulullah kepada remaja

Telah sekian lama, tangan ini didiamkan tanpa mengupdate kalam ilmiah buat diri ..hari ini tercatat sudah dalam fikiran untuk post kembali meskipun tidak sempurna dan sehebat penulis tanah air namun ini sekadar pena untuk diri juga. post kali ini tentang  'DAKWAH RASULULLAH KEPADA REMAJA'. dakwah..? macam mana nak berdakwah..? apa yang perlu didakwah.. meh baca sat.


Dalam mengajak remaja zaman milineum ni ke arah kebaikan, mengikut lunas akidah sunnah waljama'ah dan panduan Al-quran dan sunnah perlu bijak dalam menyampaikan hujah yang bernas. yang boleh diterima akal mereka.. berbicara dengan remaja bukan seperti menghambat kambing untuk masuk ke dalam kandang tetapi berbicara dengan penuh berkhimah dan menyelitkan bukti,kesan,akibat,hikmah,kebaikan.. dan sebagainya. Dalam intisari dakwah kita tak boleh memaksa seseorang untuk melakukan kebaikan.. tetapi sambil berdoa semoga Allah membuka hati mereka untuk melakukan kebaikan dan kembali kepada ajaran Al-quran. sebagai contoh TERBAIKKK PUNYEWW, inilah dia.. dakwah Rasulullah kepada remaja. 
Daripada Abdullah bin Abbas r.a. : Bahawa pada suatu hari saya sedang berada di belakang Rasulullah SAW (di atas binatang tunggangannya), lalu sabda baginda : ' Wahai anak, sesungguhnya aku mengajar kamu beberapa perkataan. Peliharalah (perintah) Allah, nescaya Dia akan memelihara kamu, peliharalah (kehormatan) Allah, nescaya engkau akan merasakan Dia berada bersama-samamu. Jika engkau memohon, pohonlah kepada Allah semata-mata. Jika engkau meminta pertolongan mintalah kepada Allah semata-mata. Ketahuilah bahawa jika semua umat manusia berkumpul untuk memberikan kepadamu sesuatu menafaat, nescaya mereka tidak akan mampu memberi menafaat itu, melainkan dengan sesuatu yang telah ditakdirkan oleh Allah. Begitu juga sekiranya mereka berkumpul untuk menentukan suatu mudharat untuk kamu, nescaya mereka tidak akan mampu menentukannya, melainkan dengan suatu yang telah ditentukan Allah ke atas kamu. Telah diangkat kalam (tulisan) dan 
telah kering (tinta) buku catitan." (HR. Tarmizi dan dia berkata : Hadisnya hasan shahih).


SENI DAKWAH:1. Untuk Ibn Abbas, sejak kecil Rasulullah SAW berdoa untuknya: "Ya Allah berikanlah kepadanya pemahaman tentang din, dan ajarkanlah kepadanya hikmah." Apabila beliau di peringkat remaja, baginda bermusafir bersama-samanya dan terus mengambil peluang mentarbiahnya.

2. Oleh itu dalam berdakwah untuk remaja (yang menjadi mad’u), perlu:a. Berdoa untuk masa depannya.
b. Merancang masa depan mad’u sesuai dengan potensinya
c. Memberi bimbingan yang berterusan.1. Baginda memanfaatkan setiap detik masa, hatta sewaktu bermusafir pun baginda mentarbiah mad'unya yang masih remaja. Baginda tidak merasa enteng terhadap mad'u kecil, bahkan baginda mengambil berat hal ehwal tarbiahnya.

2. Baginda sentiasa bersemangat untuk mentarbiah mad'unya, sehinggakan sewaktu bermusafir pun baginda tidak melepaskan peluang untuk mentarbiah.

3. Baginda, seorang ketua negara yang agung dan manusia paling mulia, tidak merasa hina menaiki kenderaan bersama remaja kecil. Baginda memperlihatkan contoh KEDEKATAN FIZIKAL, bersentuhan dan bermesra dengan anak remaja. Baginda tidak merasai jurang generasi dengan golongan remaja.

4. Baginda mentarbiah remaja dengan silibus yang berpada, ringan tetapi berterusan - sepertimana kata baginda (yang bermaksud): "aku ingin mengajar kamu BEBERAPA PERKATAAN".

5. Baginda sentiasa meletakkan asas tauhid sebagai asas tarbiah generasi muda. Generasi muda yang sering gelisah dan sering dilanda pelbagai ketidaktentuan dan ketakutan baginda berpesan supaya bergantung dan memohon pertolongan kepada Allah.

6. Hakikatnya, baginda merencanakan tarbiah jangka panjang untuk Ibn Abbas. Akhirnya lahirlah Ibn Abbas sebagai tokoh, pejuang dan pewaris risalah baginda. Begitulah juga para pendakwah di sepanjang zaman, perlu meletakkan satu rancangan jangka panjang dalam pembinaan generasi muda. Cagarannya ialah pengorbanan, kesabaran, tawakkal dan istiqamah.
Dakwah itu cinta diatas jalan Illahi,
Dakwah itu tanggungjawab di atas bahu manusia..
'sampaikanlah satu ayat dariku'
berpesan-pesanlah kepada remaja,
dalam membentuk jati diri,
ke arah pembangunan jiwa insan,
berpaksikan ISLAM dalam kehidupan..

jadilah umat yang saling bermanfaat pada orang lain,
kerana itulah sebaik-baik manusia..
jangan leka dengan kelalaian ummah,
gerakkanlah pesanan meski dalam kecil-kecilan..
moga Allah memberkati perjalanan,
dalam memikul tugas Rasulullah,
menyampai risalah tersirat seribu kemanfaatan..
notakaki : untungnya kalau dapat ditarbiyyah oleh Rasulullah.. :")

No comments:

Post a Comment