Monday, 6 August 2012

How fast time flies?

"How fast time flies?!" muka berkerut , tak percaya. errm, betul lah aku di akhir zaman, masa berlalu begitu pantasss! 3 weeks to go before trial and 3 months to go before SPM. harap-harap dapat selesaikan revision as soon as possible, raya tahun ini hanya sehari dalam kalendar hidup kami *spm's victim* yakni raya pertama.

review back on the first day school.
Bila cikgu sibuk bercerita tentang SPM, dalam hati kata "lambat lagi, baru bulan satu"
NOW! lagi 3 bulan. acano? Nabi ada bersabda, kalau esok kiamat, jika ditangan kita masih ada jagung kita kena tanam juga. so, esok belum lagi spm.. kena berusaha pulun habis-habisan.

Bila kita berdoa siang-malam, minta kat Allah "berkatilah usahaku ya Allah, aku nak 9A+" bersungguh doa, sedangkan usahanya tiada tapi dah bertawakal, there is no point. usaha dahulu then tawakal kepada Allah. Hari-hari untuk menghampiri TRIAL ni, langkah ini seperti lemah, kalau malas apa pun tak boleh jadi. bila ingat " trial just around the simpang" kena kuat jugak even in fact, kelas tu boleh melelapkan mata yang layu. Semangat selalu turun naik, uh thanks to mom and dad ,when  i'm said 'serius malaas' masa tulah berderai keluar semua bait-bait yang mengetarkan kembali particles semangat yang lemah tu. Tanpa mereka, siapalah aku, tak akan aku berdiri sampai ke hari ini, kan kan?

Masa masih di awal tahun ini, semua cikgu begitu *ke?* keciwaaa dengan kami. cikgu sumarni kata dia rindu kami masa form3, yes i miss them, my 3 bestarian so much. Masa tu rasa macam nangis and tak nangis, cikgu sumarni nangis hati sedih plus sayu je. teruk sangat agaknya kami masa tu?hmmm. now, Bila lihat adik-adik yang amik trial sekarang ni, bau zaman TRIAL and The REAL PMR menusuk ke hidung. aku dah beso..

gambar ni dah tersangat lama, amek kat myspace. huu

Nombor pin untuk matrix sudah pun dibuka untuk pendaftaran,

"serius lahh aku dah nak habis sekolah" 
" tak caya dah nak masuk matrix tahun depan...." 

Yes, i think i should register my name in matrikulasi.. i would choose first modul. err, tapi kenapa fizik wajib untuk aku hamek? insyaAllah.. matrix is the next journey but that is not my destination. Kalau bukan matrix terus U, mungkin? aku hanya mampu merancang, ALLAH jua yang melaksanakannya semua. keep dua' everyday.

tersangatlah huduh.


Anak-anak yang sedang lena

bangkitlah

matahari sudah tinggi

di puncak gunung.



Lihat jernihnya pagi ini

burung-burung berterbangan di udara

dan pepohon hijau merendang daunnya

apa kau masih belum bangkit



Bangkitlah

Jangan sesal nanti

Madu buni yang kekeringan isi laut kekosongan

Dan perut belantara menjadi ladang.



Anak-anak

apa esok yang akan kaumakan?

tanah atau batu atau debu?

kau mahu terus nangis

tanpa air mata?



Kalau tidak

Bangkitlah

Matahari belum lagi rembang

Dan burung-burung belum lagi menjamah awan!

sila semak buku digahayu bahasaku form 5, :D

" Lagi 3 bulan je lagi, tak lama, masa berlalu semakin pantas dan tidak menunggu kita, sungguh kejam masa itu, atau kita yang kejam atas diri kita sendiri? renung-renung wahai diriku v_v "

Doakan kejayaan saya dan kawan-kawan saya kalian , kami batch 95' ingin lakukan yang terbbbaik juga. semoga Allah sentiasa memberkati dan redhai usaha kita ;) aminn ya Rabb..

Assalammualaikum.

No comments:

Post a Comment