Tuesday, 15 January 2013

Allah rindu kita.


Assalammualaikum warga blogger, penulis alam maya :)
Alhamdulillah for a new breath, for another day, for another chance to be a better muslim !

Pepagi ni aku disapa dengan kata-kata menusuk jiwa, tanpa segan berkaca-kaca mata ini."Tuhanku, hambaMu itu meminta dengan Mu, maka berikanlah apa yang dia minta." 

Tahu apa yang Allah jawab? Allah kata,

"Biarkan hambaKu itu, biarkan dia berdoa lagi, Aku suka  mendengar suaranya meminta padaKu, Aku rindukan suaranya memohon padaKu begitu."

Bacalah berulang kali, kau akan rasa tusukan sukma fitrahmu sebagai hamba.

Kadang-kadang Allah timpakan kesusahan kepada kita kerana Dia mahu kita kembali bertaut kasih dengan-Nya. Manusia, bila susah baru cari tempat bergantung, baru mahu sujud pada-Nya, baru pulun doa.. Allah rindu kita.

hamba-hambaNya bagaimana? rindu tak?

Bila diberi kelapangan emosi, minda dan suasana, sibuk dengan pesona dunia. Sibuk rindukan benda lain. Sibuk rindukan orang yang entah rindu entah tak dengan kita ni, tapi bila dengan Allah.. Allah lama sudah rindu kita. Ternanti-nanti mahu dengar pujuk rayu, rintihan syahdu dari hamba-hamba-Nya.

tapi kita?

Menanti calling-2 dari hubby kononnya, menanti teman diruang masa. yang halal tentu Allah sudah bagi green light punya, redha dikasi, pahala bertambah lagi. yang red light? ketuk kepala sendiri! Allahu.

istighfar.

Terharu kan dengan kasih sayang Allah?
Sedihkan mengenangkan rindu kita pada Allah bagaimana?

Ayuh diri, ayuh teman.
Sahut rindu Tuhan,
Berdoalah selalu,
mohon Allah pandang kita,
dalam bilangan hamba trillion kuasa tera ini,
menangislah, mengaduh pada Dia,


"Aku rindukan suaranya memohon padaKu begitu"
Rindu Allah tak? tanya hati, jawap sendiri.Footnote : Terluka mencari rindu, rupanya kabur mata. Rindu Tuhan depan mata!